top of page

Kvinner og stress: Hva skjer når vi aldri bremser?

Kvinner i dag bærer mer enn noen gang - mentalt, følelsesmessig og praktisk. Vi organiserer, planlegger, føler ansvar for alt og alle, og har ofte dårlig samvittighet for det vi ikke rekker. Men hva skjer med oss - med kroppen, hjertet og relasjonene våre - hvis vi aldri bremser?

Dette innlegget er til deg som kjenner deg igjen, og som trenger en myk påminnelse:

Du fortjener ikke hvile. Du trenger den.


Du må ikke fortjene hvile. Du trenger det.
Du må ikke fortjene hvile. Du trenger det.


Du gjør alt, men hvem tar vare på deg?


Jeg møter mange kvinner som er sterke, omsorgsfulle og kapable. De står i krevende liv, balanserer jobb, barn, hjem, partner og mye mer. De har ofte en indre forventning om å være god "nok" for alle.


Under overflaten er det ofte en slitenhet som ikke går over, søvn som ikke gir hvile, et hode som ikke er stille, en kropp som strammer, verker og roper etter en pause uten å bli hørt. Fra utsiden ser det kanskje ut som du har kontroll, men inni deg føler du deg tom.



Stress er ikke bare travelhet, det er overlevelsesmodus.


Når stress blir langvarig, aktiveres nervesystemet vårt på en måte som kroppen vår ikke er ment å tåle over tid. Vi kan bli overfølsomme, irritable, glemske og avkoblet våre egne behov. Det som tidligere ga glede, kan nå kjennes ut som en plikt. Vi kjenner ikke igjen oss selv.



Langvarig stress påvirker mer enn du tror


Stress er ikke bare en følelse – det er en fysiologisk tilstand. Når vi blir værende i en konstant alarmberedskap, begynner hele systemet vårt å reagere. Over tid kan det føre til dype og varige endringer i både kropp og sinn:


Immunforsvaret svekkes

Kroppen prioriterer overlevelse fremfor forsvar. Det kan føre til at du blir lettere syk, får betennelser eller langvarige småplager som aldri helt gir seg.


Søvnkvaliteten forringes

Stresshormoner holder deg våken, gjør det vanskelig å sovne. Det forstyrrer den dype, gjenoppbyggende søvnen du trenger. Det vil, over tid, resultere i at du føler deg like sliten når du våkner som da du la deg.


Hormonsystemet kommer i ubalanse

Langvarig stress påvirker både kortisol, østrogen, progesteron og insulin, dette kan gi symptomer som vektendring, utmattelse, PMS, blodsukkerustabilitet og humørsvingninger.


Følelseslivet blir mer uregulert

Når nervesystemet er overbelastet, blir det vanskelig å holde balansen i følelsene. Du reagerer sterkere, oftere og føler deg mindre i kontakt med deg selv.


Relasjonene våre lider

Stress stjeler kapasiteten vi trenger for å være til stede med andre. Vi blir kortere i lunta, dårligere lyttere, og mister ofte det emosjonelle båndet, særlig i parforhold og foreldrerollen.




Hva skjer hvis vi aldri stanser?


Stress er ikke alltid høyt tempo. Noen ganger er det stille og nesten usynlig. Det ligger i skuldrene, i brystet, i hodet som aldri slår av. Og når vi bare fortsetter… dag etter dag, uke etter uke, år etter år – skjer det noe med oss.


Hvis vi aldri bremser, så mister vi oss selv.

Vi mister kontakten med egne behov, følelser og grenser. Vi blir en som gjør, ikke en som er. En som fungerer , men ikke egentlig kjenner etter. En som tilpasser seg, men som ikke kjenner hvem vi egentlig er.


Mister vi gleden

Alt som før ga energi og mening, begynner å kjennes som plikt. Vi ler sjeldnere. Ser mindre. Nyter mindre. Gleden drukner i "må", og vi kan knapt huske hvordan "vil" føltes.


Mister vi nærværet

Vi er fysisk til stede, men mentalt et annet sted. Tenker på neste oppgave, neste bekymring. Ser ikke barnet som prøver å få kontakt. Hører ikke partnerens forsiktige "går det bra?". Mister de små øyeblikkene som egentlig er livet.



Du trenger ikke mer selvdisiplin. Du trenger tillatelse til å puste. Og du trenger støtte til å hente deg selv tilbake. Du trenger ikke gjøre noe stort.



Du trenger ikke fortjene den pausen. Du trenger den!


Dette er en påminnelse om at du trenger å gjøre mindre, og stole på at det er godt nok.

Hvile er ikke noe du må gjøre deg fortjent til. Det er ikke en premie for å ha vært flink nok, effektiv nok, tålmodig nok. Hvile er nødvendig. Det er et grunnbehov og det er like viktig som mat, søvn og trygghet.

Det er når du hviler at du henter deg inn.



Dette kan du begynne med i dag.


Si nei én gang du ellers ville sagt ja

Et nei er et like godt ord som ja. Du kan også tenke at et nei til noe annet er et ja til deg selv. Du trenger ikke forklare, begrunne eller komme med en unnskyldning.


Gjør én ting saktere

Tenn et lys før du lager middag. Gå sakte fra bilen til døra. Heng opp klærne med ro i kroppen. Når du senker tempoet i én bevegelse, minner du nervesystemet på at du ikke er i krise.


Ta en pause, uten dårlig samvittighet

Legg deg ned 10 minutter midt på dagen. Pust ned i magen, til et punkt bak navlen. Dette er 10 minutter som du ikke skal prestere noe, du skal bare være.





Begynn å se deg selv med den samme omsorgen som. du gir til alle andre!





 
 
 

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page