Hvordan løse konflikter på en god måte i parforholdet?
- Stine Hagen-familieterapi
- 6. nov. 2024
- 4 min lesing
I alle parforhold er det uenigheter, diskusjoner eller krangler. Derfor er det viktig å kunne løse dem på en god måte.
I alle parforhold er det to personer med sine egne særtrekk, verdier og meninger. Derfor vil det også oppstå uenigheter og konflikter noen ganger. Det kan være irriterende småting, som sure sokker som blir liggende ved siden av skittentøyskurven eller en oppvaskmaskinen som ikke blir tømt.
Andre uenigheter og krangler kan føles litt mer intense og kompliserte. Som at den ene ønsker seg flere barn, og den andre ikke, den ene ønsker mer nærhet eller s3x enn den andre eller det kan vær dere er grunnleggende uenig når det gjelder økonomi.

Alle par opplever konflikter i parforholdet. Bak enhver konflikt er det et behov som ikke blir møtt. Alle parforhold går opp og ned, det er helt normalt! Det viktigste er hvordan et par møter uenighetene.
Vedvarende konflikter.
Det er viktig å lage gode stratergier sånn at begge parter lever godt med ulikhetene dere har. Først må dere anerkjenne at dere har ulikheter.
Det er mulig å ha et godt parforhold selv om vedvarende konflikter ikke blir løst. Da er det viktig å finne gode strategier som gjør at begge kan leve med disse ulikhetene. Dersom du har et kronisk vondt kne, vil du unngå situasjoner som forverrer smerten. Ifølge Gottman er humor veldig viktig her. Prøv å le av forskjellene, og på den måten unngå at dere låser dere fast i uenigheten.
Det er viktig å anerkjenne problemet, snakke sammen om det, og på den måten hindre at problemet blir overveldede. Ved å anerkjenne at det er et problem, vil det være mulig å unngå situasjoner som forsterker det.
Dersom dere unngår å snakke om disse vedvarende konfliktene, eller later som de ikke eksisterer vil følelsene til slutt begynne å dabbe av. Tilliten til partneren svekkes, forholdet svekkes og begge vil til slutt oppleve at den andre er en egoist. I noen parforhold kan det oppleves som at forholdet er fastlåst i konflikt. Det blir en runddans av kritikk, selvforsvar, forakt og murer av taushet. Gjennom denne negative dansen, vil det skapes en avstand mellom partene, for å kunne beskytte seg selv.
Løselige konflikter.
Løselige konflikter er ofte situasjons bestemt. Selv om dette kan virke som små og ubetydelige konflikter, kan de oppleves som smertefulle dersom de ikke løses. Det vil også kunne skape spenninger i parforholdet. Ifølge Gottman er det enkle grep som skal til for å løse konflikter.
Myk oppstart
En myk oppstart betyr å ta opp ting som oppleves som problematisk, uten kritikk og forakt. Det er alltid to sannheter i en konflikt, både egen og partnerens. Derfor er det viktig å ta noe av ansvaret for konflikten. Si noe om hva du føler i denne konflikten, og beskriv gjerne situasjonen. Fortell hva du trenger av partneren din, vær bevisst på at du snakker om de positive behovene sånn at det ikke blir kritikk.
Reparasjonsforsøk
Det er viktig å bremse en krangel før den sporer av i beskyldninger og selvforsvar. Det kan være lurt å øve på å lytte, etter partnerens forsøk på å reparere. Det kan også være lurt å øve seg på å være tydelig i forsøkene på å bremse krangelen. Eksempler på reparasjonsforsøk kan være: «dette kjennes ut som et angrep, kan du omformulere det du sier», «jeg blir lei meg», «dette blir for mye for meg». Ved å bremse i en krangel vil den andre parten være mer mottakelig for kompromiss.
Ro deg selv og partneren ned
I en krangel vil kroppen være i opprør, hjertet vil slå fortere, holder pusten og svette er tegn som forteller deg at du er opprørt. I denne tilstanden vil det være veldig vanskelig å oppfatte et reparasjonsforsøk. Dersom du eller partneren trenger en pause for å roe ned, kan det være et alternativ å ta en pause. Den som ber om pause har et ansvar for å si noe om hvor lenge denne pausen skal vare, og har et ansvar for å starte dialogen igjen. Det er også viktig at denne pausen ikke varer for lenge. Det går an å si til partneren: Jeg trenger 10 minutter for å roe meg ned. Det er viktig at pausen er lang nok til at du klarer å roe deg ned. Samtidig skal den ikke være lengre enn nødvendig.
Inngå kompromisser
I et parforhold er det viktig å tenke at dere er to parter som skal ha det bra. Det betyr at begge må gi og ta, og at ingen kan få det helt som de vil i mange sammenhenger. Ved å snakke sammen kan dere komme frem til en felles enighet om løsning. Kanskje det til og med kommer frem noen gode løsninger som dere ikke hadde tenkt på før samtalen?
Bli ferdig med konfliktene.
Bli ferdig med problemet. Dersom de løselige konfliktene ikke blir jobbet med og lagt bort, vil de kunne utvikle seg til vedvarende konflikter. Det er veldig viktig at begge partene føler seg ferdige med konflikten. Her er det viktig at den parten som trenger mest tid blir møtt. Dersom den ene parten ikke føler seg møtt, vil irritasjonen bli liggende å ulme. Den kan da blusse opp igjen neste gang det er en konflikt.
Bak enhver konflikt er det behov som ikke er møtt
Alle parforhold opplever missforståelser, såre følelser opp og nedturer.
Jo bedre et par klarer å møte konflikter som oppstår, jo større er sannsynligheten for et langt og godt parforhold.
Parterapi er bra for alle par!
Hvis dere ønsker hjelp til å forstå hverandre bedre, til å snakke sammen bedre og til å oppleve mer kjærlighet er dette noe for dere!
Samlivskurset Bedre Sammen!
Jeg har laget et nettbasert samlivskurs som består av 7 moduler, og 2 bonus moduler.
Det er mange som syns det er utfordrende å skulle snakke med en terapeut, og det har jeg gjort noe med.
Jeg tror at dette kurset vil være den beste investeringen man kan gjøre for vårt parforhold og vår fremtid. La oss sammen styrke kommunikasjonen vår, takle vanskelige situasjoner og bygge en dypere forbindelse.
La oss gjøre vårt parforhold til en prioritet og oppnå en mer harmonisk og kjærlighetsfylt tilværelse. Bli med meg på denne transformative reisen og oppdag det fulle potensialet i ditt parforhold!
Komentar